Daniel Cortez is een kleine palmolieboer, die meedoet aan een van de palmolieprojecten van Solidaridad in de Colombiaanse regio Tumaco. Kleine boeren zoals Daniel staan voor een aantal uitdagingen bij het verbouwen van palmolie: slechte toegang tot financiering, moeilijke leefomstandigheden en bovendien een gebrek aan technische kennis om hun plantage effectief te beheren. De palmolie-industrie in Tumaco is een belangrijke kracht achter de plattelandsontwikkeling in dit gebied: werknemers krijgen een formeel contract, gezondheidszorg en sociale zekerheid zijn geregeld en de sector zorgt voor een veilige werkomgeving voor de plantagemedewerkers. De boeren kunnen rekenen op een constante inkomsten en zijn zeker van vraag naar hun product voor de lange termijn. Hierdoor kunnen ze investeren in een beter gewas, een grotere productiviteit en scholing voor hun families. Vijf jaar nadat hij zijn eerste bomen had geplant, maakte Daniel kennis met de standaard van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO).

"Sinds de start van het project heb ik veel geleerd over opbrengstoptimalisatie door goede bestuiving, het herkennen en voorkomen van ziekten, het goed toepassen van gewasbescherming en het zorgen voor veilige werkomstandigheden voor mijn familie en mijn medewerkers".

Ook leerde hij om op een goede manier om te gaan met waterbronnen en afval. "Als mensen vroeger gewasbescherming gebruikte, wasten ze zich en gooiden ze alles in de rivier. Dat is nu niet meer zo", legt hij uit. Hij vertelt dat sinds het begin van het project er zowel op de plantage als thuis dingen zijn veranderd.

"Tegenwoordig zorgen we voor beschermende kleding voor de mensen die op de plantage werken. We begrijpen nu wat de toegevoegde waarde van gezonde en tevreden werknemers is."

Daniel is nu een van de 15 Lead Farmers die zijn geschoold om RSPO-methoden te verspreiden onder andere kleine boeren in het gebied. Zijn boerderij is veranderd in een demonstratieplantage. Daniel maakt ook deel uit van de vereniging 'Cordeogropaz'. Met behulp van particuliere bedrijven en Colombia's nationale onderzoekscentrum voor palmolie, 'Cenipalma', heeft deze vereniging kleine boeren getraind om op een gebied van meer dan 5.000 hectare betere landbouwmethoden toe te passen.


Op de website van Solidaridad is hier meer over te lezen.