Handelssystemen

Er zijn vier verschillende handelssystemen voor het inkopen en verhandelen van RSPO gecertificeerde palmolie. De handelssystemen zijn onder te verdelen in drie verschillende fysieke stromen en een certificatenstroom met ieder een eigen soort claim. Hoe meer fysieke duurzame palmolie u inkoopt, hoe sterker de duurzaamheidsclaim.

Fysiek

Bij fysieke duurzame palmolie zijn alle partijen uit de palmolieketen betrokken. Door de hele keten wordt gewaarborgd dat er uiteindelijk ook duurzame palmolie in het eindproduct zit.

  • Identity Preserved (IP) Duurzame palmolie van één enkele gecertificeerde bron wordt door de hele keten apart gehouden van niet duurzame palmolie
  • Segregated (SG) Duurzame palmolie van verschillende gecertificeerde bronnen wordt door de hele keten apart gehouden van niet duurzame palmolie.
  • Mass Balance (MB) Duurzame palmolie van gecertificeerde bronnen wordt administratief gevolgd in de keten, maar wordt vermengd met niet duurzame palmolie.

Certificaten

  • Book & Claim (B&C) Eindgebruikers kunnen een certificaat kopen voor een bepaalde hoeveelheid palmolie die duurzaam wordt geproduceerd. Hiermee garandeert een bedrijf dat ergens ter wereld een hoeveelheid duurzame palmolie wordt geproduceerd die gelijk is aan de hoeveelheid certificaten die wordt ingekocht.

Deze certificaten worden verkocht door RSPO gecertificeerde plantages waarop duurzame palmolie wordt verbouwd. Eenmaal gekocht en 'geredeemed' (het vastzetten van gekochte certificaten) dekken deze 'Book & Claim' certificaten een gelijk aantal ton (1 certificaat is 1 ton duurzame palmolie) aan niet duurzame fysieke palmolie gebruikt door een bedrijf af. Voor de niet duurzame fysieke palmolie die in het product zit, wordt ergens anders op de wereld duurzame palmolie in een product verwerkt.


Neem voor verdere vragen contact op met de Task Force