Award

De voorloper van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil (DASPO), de Task Force reikte sinds haar oprichting ieder jaar de Task Force Award uit aan het bedrijf dat zich het beste inzet voor duurzame palmolie. De winnaars van de afgelopen vijf jaar zijn:

2015: Lamb Weston Meijer

Lamb Weston / Meijer (LWM), producent van diepgevroren aardappelproducten wint de award 2015 van de Task Force Duurzame Palmolie vanwege haar totale overschakeling naar 100% duurzame palmolie conform het Task Force commitment. "Lamb Weston / Meijer werkt aan verduurzaming van de totale voedingsketen en heeft daarom alle aardappelproducten, met palmolie in de specificatie, omgezet naar fysiek gescheiden duurzame palmolie, inclusief alle private labels geproduceerd in Europa", aldus Jolanda Soons, manager duurzaamheid bij LWM. Sinds 2012 kocht het bedrijf al 100% 'Mass Balance' duurzame palmolie of 'Book & Claim' certificaten. LWM is in 2015 geheel overgestapt op 'Segregated' duurzame palmolie.

2014: Daelmans Bankt B.V.

Daelmans Banket B.V., producent van bakkerijproducten, heeft de 2014 award van de Task Force Duurzame Palmolie gewonnen. De Award van de Task Force wordt sinds haar oprichting ieder jaar uitgereikt aan het bedrijf dat zich onderscheidt. Het bedrijf wint de award vanwege haar actieve communicatie over duurzame palmolie op haar stroopwafels en de overschakeling naar 100% duurzame palmolie conform het Task Force commitment.

2013: VSI

VSI, producent van specialty bars uit Leerdam, heeft de prijs gewonnen vanwege haar gebruik van Segregated palmolie sinds 2012. Als relatief kleine verbruiker van palmolie laten zij hiermee zien dat ook kleine bedrijven gemotiveerd en in staat zijn over te schakelen op duurzame palmolie. VSI ontving de prijs tijdens de Europese Ronde Tafel van de RSPO in Londen, 4 juni 2014.

2012: Unilever

Unilever heeft de prijs gewonnen vanwege alle activiteiten die Unilever heeft uitgevoerd op het gebied van duurzame palmolie. Eind 2012 heeft het bedrijf de doelstelling van 100% duurzaam gecertificeerde palmolie behaald. Dit was drie jaar eerder dan toegezegd. Unilever ontving de prijs in het Longhouse van Diergaarde Blijdorp waar ook een permanente expositie over palmolie is.

2011: Friesland Campina

Friesland Campina heeft de prijs gewonnen vanwege alle activiteiten die Friesland Campina heeft uitgevoerd op het gebied van duurzame palmolie. Het bedrijf is al sinds 2007 lid van de RSPO en sprak in 2010 publiekelijk het commitment uit om 100% duurzame palmolie te gaan kopen. In 2011 is door Friesland Campina 95% van de palmolie verwerkt in Europa fysiek duurzaam ingekocht. De overige 5% werd afgedekt door middel van GreenPalm certificaten. Uiteindelijk streeft het bedrijf naar een volledige 'Segregated' stroom van alle palm-producten wereldwijd. De Task Force heeft ook waardering voor het feit dat Friesland Campina haar ervaringen op verschillende seminars en bijeenkomsten deelt met anderen door te vertellen hoe zij te werk is gegaan. Het bedrijf roept andere bedrijven op om niet langer te wachten.