Palmolie industrie en maatschappelijke organisaties kiezen voor bescherming tropisch regenwoud, verbod op palmolieproductie op veenland en een aparte standaard voor kleine palmolieboeren

De Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil is blij met de aanscherping van de criteria voor duurzame palmolie van de Rondetafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). De nieuwe criteria van de RSPO werden goedgekeurd op de algemene vergadering van de RSPO in Kota Kinabalu, Maleisiƫ. De nieuwe standaard is een belangrijke stap voor de bescherming van tropisch regenwoud.

Met de nieuwe standaard wordt er meer tropisch regenwoud behouden. Voorheen werd alleen zogenaamde 'High Conservation Value' bos beschermt. De definitie van bos dat niet gekapt mag worden is nu verbreed naar ook 'High Carbon Stock' bossen. Ook is er een totaal verbod voor palmolieplantages op veenland.

Een ander belangrijke verandering is dat duurzame palmoliebedrijven verder moeten kijken dan alleen hun eigen plantage. De nieuwe standaard eist dat bedrijven voor de bescherming van tropisch regenwoud, preventie van bosbranden en ondersteuning van kleine boeren samenwerken met verschillende partijen op regionaal niveau. Voor de vele miljoenen kleine palmolieboeren is er een aparte RSPO standaard gemaakt. Hierdoor kunnen kleine boeren beter betrokken worden bij de verduurzaming van de palmolieketen.

De Dutch Alliance zette in 2016 al in op de verbetering van standaarden voor duurzame palmolie zoals de RSPO. Alle leden van de Dutch Alliance gebruiken sinds 2015 uitsluitend duurzame palmolie voor de Nederlandse markt.

Voor meer informatie klik hier.